MANAGEMENT OF RUSSIAN MEAT PROCESSING INDUSTRY COMPANIES’ DEVELOPMENT

  • Лилия Валерьевна Рожкова ФГБОУ ВО "Пензенский государственный университет" http://orcid.org/0000-0001-7058-4871
  • Ольга Владимировна Сальникова Penza state university
Keywords: management; production; meat processing industry; development; raw materials; export

Abstract

The relevance of analyzing the Russian companies’ development management in modern conditions is due to need of search for ways to improve the efficiency of managing organizations. Modern companies are in unstable situation due to the global crisis and the Western countries sanctions. Meat-processing enterprises are not an exception; they constitute one of the most actively developing sectors of national economy. However, some of them face difficulties associated with a low level of production processes controllability. At present, Russian enterprises of the meat processing industry are following the path of qualitatively new organization of production in general and foreign economic relations in particular, this leads to need of “opening” foreign markets for national products and increase the competitiveness of Russian industry. The purpose of the article is to research the factors influencing on development of meat processing industry Russian companies and to analyze the company’s management forms in order to increase the competitiveness of products on the world market.

Author Biography

Лилия Валерьевна Рожкова, ФГБОУ ВО "Пензенский государственный университет"

Доктор социологический наук, доцент, заведующий кафедрой "Экономическая теория и международные отношения" ФГБОУ ВО "ПГУ"

References

Пономарева, Е. Тенденции развития российской пищевой промышленности / Е. Пономарева – URL: http://ponomareva.expert/2017/09/18-/foodtrends/ (дата обращения: 09.04.2019).

Российская мясопереработка: кто выживет в условиях «ценовых ножниц»? – URL: https://www.retail-loyalty.org/journal_retail_loyalty/read_online /art190545/ (дата обращения: 07.04.2019).

Макеева, Т. Ю. Проблемы и перспективы развития рынка мяса и мясной продукции в РФ / Т. Ю. Макеева // Интеграция наук. – 2017. – № 6 (10). – С. 82–85.

Рынок мяса в России итоги 2017 года – URL: https://www.moshol14.ru/ press-centr/novosti-rynka/rynok-myasa-2017/ (дата обращения: 1.05.2019).

Russian Federation meat sector review – URL: http://www.fao.org/3/a-i3533e.pdf (дата обращения: 07.05.2019).

Матвеева, О. П. Экспорт товара в контексте импортозамещения: региональный аспект / О. П. Матвеева, Н. Н. Глаголева // Вестник Белгородского университета кооперации, экономики и права. – 2017. – № 1 (62). – С. 78–87.

Жамалетдинов, И. Т. Новое решение для экономии сырья в мясопереработке / И. Т. Жамалетдинов // Мясные технологии. – 2017. – № 6 (174). – С. 33–35.

Цель российского агропрома – рост экспорта мяса // Рынок мяса и мясных продуктов. – 2017. – № 6. – С. 31.

Мясная шестилетка: Путин приказал увеличить агроэкспорт вдвое – URL: https://www.krsprice.ru/news/tag/0/127-cherkizovo (дата обращения: 07.05.2019).

Мясо приморья отправят на экспорт в Японию в первой половине 2017 г. // Рынок мяса и мясных продуктов. – 2016. – № 12. – С. 40.

Индейка тормозит. Темпы роста отрасли замедлились из-за ветеринарных проблем – URL: http://www.advis.ru/php/view_news.php?id=9B488368-EECC-AB49-A6E0-447DC03EC31E (дата обращения: 29.04.2019)

Published
2019-06-30
How to Cite
Рожкова, Л., & Сальникова, О. (2019). MANAGEMENT OF RUSSIAN MEAT PROCESSING INDUSTRY COMPANIES’ DEVELOPMENT. Fortus: Economic&Political Researches, (2). Retrieved from https://fortus-science.ru/index.php/fs/article/view/186
Section
Applied economics